Garaget

LÅGAN TECKNAR AVTAL MED METRISK OM MEKANISK GARAGELÖSNING!

Brf Linnégatan Lågan och Brf Norrtullsgatan Lågan i Växjö uppför ett bostadshus om 152 lägenheter. Byggnaden kommer också ha ett underjordiskt garage om 82 parkeringsplatser. 64 platser kommer att utgöras av ett sk mekaniskt robotgaragesystem (APS). Varje bil har sin givna plats men står på en plattform som systemet flyttar, både horisontellt och vertikalt, för att ge plats åt övriga bilar.

Lösningen medger att du får plats med sju bilar där man med en konventionell parkeringslösning får plats med två bilar. Samtliga garageplatser kommer, som tidigare meddelats att från start utrustas med laddstolpar för elbilsladdning. Garaget har också 18 konventionella parkeringsplatser också de med utrustning för elbilsladdning.

”Vi har tecknat avtal med Metrisk A/S som är en norsk återförsäljare. Garagelösningen tillverkas i Tyskland av Otto Wöhr GmbH. I större städer utomlands är dessa garagelösningar ganska vanligt förekommande, också i Norge. I Sverige har de varit relativt sällsynta. Ett par finns i Stockholm och en liknande lösning finns också i Kalmar. Allt handlar om yteffektivitet och kostnad per plats. Denna lösning är ur dessa perspektiv oslagbar och i vårt fall dessutom enda möjligheten att uppfylla stadens parkeringsnorm.”, säger Christian Fredrikson ansvarig för Lågan-projektet i Växjö.

Christian Fredrikson fortsätter, ”Bygger man inne i en stad så är utrymmet begränsat och dyrt, då måste man söka okonventionella lösningar på nödvändiga behov. Det här kan vara något för kommunen att ta efter när det gäller att plocka fram fler besöksparkeringar i city.”

”Vi förväntar oss att APS skall få sitt genombrott också i Sverige, precis som på övriga europeiska marknader. De senaste två åren har vi i samarbete med Wöhr jobbet målinriktat för att skräddarsy lämpliga lösningar anpassade för Nordiska förhållanden. Marknaden har reagerat positivt och vi upplever nu ett starkt ökat intresse i Sverige speciellt då vi nu har tecknat tre nye avtal under de senaste två månaderna. I Norge har de senaste 7-8 åren närmare 100 APS-system levererats, varför vi absolut tror på en stark tillväxt också i Sverige ”, säger Marius Plejdrup Rønningen, ägare och VD för Metrisk.

På länken nedan finns lösningen illustrerad i en video och man kan där få en bra uppfattning om hur APS-systemet fungerar.

”Nyfikenheten på denna garagelösning har varit stor och flera bland våra kunder undrar hur det fungerar. De flesta tycker det ska bli roligt med något helt nytt sätt att parkera bilen på.”, säger Eric Melkersson, ansvarig mäklare för Låganprojektet på Fastighetsbyrån i Växjö.

Se hur det fungerar

1. Se en illustration av APS systemet (Klicka sedan på video)
2. Se en film och mer info om APS systemet

100 procent laddplatser för elbilar

Samtliga garageplatser kommer från start att utrustas med laddstolpar för elbilsladdning.

”Miljöaspekter ligger i tiden och är ständigt högaktuella. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Vi gör denna satsning tillsammans med Naturvårdsverkets projekt ”Klimatklivet”. Samarbetet känns inspirerande. Jag tror inte att motsvarande satsning gjorts någon annan stans i världen. Jämförelsevis kan nämnas att energijätten Fortum har mindre än 50 publika laddstolpar utplacerade i hela Stockholm stad”, säger Christian Fredrikson.

Christian Fredrikson fortsätter, ”En ny konventionellt driven bil som normalbilisten köper idag är förmodligen den sista konventionellt drivna bilen bilisten köper. Nästa nya bil kommer garanterat drivas på annat sätt. Det resonemanget har varit vår utgångspunkt och därför monterar vi laddstolparna redan nu”.

”Lågans bostadsrättsföreningars unika satsning på ett garage utrustat med 100 procent laddplatser för elbilar är ett mycket välkommet inslag i Europas grönaste stad. Klimatfrågan engagerar många privata och offentliga aktörer i kommunen, något som är helt nödvändigt för att vi ska nå målet om ett fossilbränslefritt Växjö 2030”, säger Cheryl Jones Fur (MP), ordförande i Växjö kommuns miljö- och hållbarhetsberedning. ”Helt rätt. Vi ser en starkt ökad efterfrågan från våra kunder till permanent möjlighet att kunna ladda sin el-bil”, säger Eric Melkersson, ansvarig mäklare för Låganprojektet på Fastighetsbyrån i Växjö.

För mer information och kontaktuppgifter:
Christian Fredrikson,
Lågan Fastigheter i Växjö AB Tel: 0703 143109
christian@cedrik.se
www.brflågan.se

Marius Plejdrup Rønningen, Metrisk A/S
Tel: 0739 642225
marius@metrisk.se

Eric Melkersson, Mäklare, Fastighetsbyrån
Tel: 0733 877719
eric.melkersson@fastighetsbyran.se

  • Brf Lågan - Porten till staden
  • Brf Lågan - Porten till staden
  • Brf Lågan - Porten till staden