Arkitektens tankar

Ola Malm, Arkitekt SAR/MSA

Det är ingen tillfällighet att uppdraget med att skapa ett helt nytt bostadskvarter i centrala Växjö gick till Ola Malm och hans kollegor på Arkitektbolaget. Med över 30 år i branschen har Ola Malm utvecklade tankar om hållbar arkitektur och vad som skapar ett bra boende.

– Vi har en vision på Arkitektbolaget. Vi vill bidra till att höja nivån på arkitekturen i Småland. Då är det viktigt att vara med hela vägen, från analys och idé till färdiga handlingar. Så har det varit med kvarteret Lågan. Vi har fått bidra i alla delar med fokus på nytta, hållbarhet och skönhet. Det höjer kvaliteten, berättar Ola Malm.

Kvarterat Lågan ligger centralt i Växjö. Ambitionen har hela tiden varit att skapa en stadsmässig bebyggelse som knyter an till rutnätsstaden. Med inspiration från spännande projekt i storstaden har man tagit vara på det bästa och skapat något som lyfter en mindre stad som Växjö.

– För inresande från norr bildar kvarteret Lågan en port till staden. Ett landmärke. Ut mot Linnégatan ville vi hålla nere antalet våningar till den skala som innerstaden har. Punkthuset blir däremot högre, hela nio våningar med en magnifik utsikt.

Lågan blir ett putsat kvarter med stensockel mot gatan och karaktärsfulla stenomfattade portuppgångar som alla får sitt eget uttryck. Det är höga ambitioner kring materialvalen, allt ska kännas gediget.

– Fasaden mot gatan blir ljus och går i olika nyanser av grått. In mot gården jobbar vi med ockra och varma toner som är omfamnande. Vi har även arbetat med balkonger som tillför ett organiskt formspråk i arkitekturen. Det gör att skuggspelen på fasaderna blir spännande och böljande.

Kvarteret Lågan kommer att bestå av 152 bostadsrätter i olika storlekar, från 2:or upp till 4:or. Lägenheterna blir ljusa med fönster i flera väderstreck.

– Ljuset är viktigt. Jag tror att människor mår bra av vackert ljus; av genomgående ljus och många olika ljusinsläpp. Burspråken blir väldigt fina med fönster som går ända ned till golvet. Sovrummen får franska balkonger och alla lägenheterna har en egen större balkong eller uteplats mot gården.

Från trapphusen kommer man rakt ut på de stora takterasserna, vilket gör dem lättillgängliga för alla boende, berättar Ola. Här uppe finns plats för umgänge med grillplatser och sköna sittgrupper. En genomarbetad ljussättning skapar atmosfär. Högst upp på taket blir det även en gemensamhetslokal med en härlig vy över innerstaden. Några av lägenheterna byggs i etage och de får en egen takterass.

Skönhet är en viktig del av hållbarhetstänket, menar Ola. Om ett hus inte är vackert rivs det i förtid, vilket är ett enormt slöseri med resurser. Därför är skönhet och flexibilitet jätteviktigt. Hus där människor trivs kommer också att vårdas bättre. Det är ett led i vår hållbarhetstanke, säger Ola. I Kvarteret Lågan möts skönhet, miljötänk och tillgänglighet i en spännande dynamik.

Gör en intresseanmälan

Facebooktwitter
  • Brf Lågan - Porten till staden